Digit ry 22. Iteraatio

Digit ry:n 22. vuosijuhlia vietettiin 16.10.2021 Q-talolla.

22. Iteraation juhlavieraat saapuivat cocktail-tilaisuuteen Nummenpuistonkadulle juhlahumun saattamina. Juhlatilana toimiva Q-talon sali komeili teeman mukaisiin koristeisiin verhottuna. ”Salainen agentti”-teeman mukainen etsintäkuulutettujen seinämässä koreili salakuljettajia sekä pankkiryöstäjiä. Salin taaimmaiselta seinältä löytyi ”Q-talo Royale” operaatiotaulu, jossa punainen lanka yhdisti sangen epäilyttävän näköisen joukon vuosijuhltatoimikuntalaisia. Salin pöydille oli jokaisen vieraan paikalle aseteltu vieraan nimellä varusteltu Operaatiokäsikirja. Käsikirjasta löytyi muun muassa illan laulut, menu sekä aikataulut.

Cocktail-tilaisuuden aikana killan hallitus vastaanotti monta hupaisaa tervehdystä sekä lahjaa. Mieleenpainuvimpia olivat Nucleus ry:n hallituksen jännitystä piisaava esitys, jossa musiikin tilannekuvaa luodessa pahaa aavistamaton mannekiini menetti päänsä. Muista lahjoista mainittakoon TIO:n valmistama esitäytetty 23. Iteraation vuosijuhlakutsu sekä 37:n kaunis, puinen lärvilautanen.

Kun kaikki tervehdyksen esittäneet tahot olivat tulleet kuultua, valmistautui juhlakansa pöytäjuhlaan. Juhlakansan iloksi pääjuhla vietettiin samassa osoitteessa kuin cocktail-tilaisuus. Seremoniamestarina toimi Santeri Röning ja laulunjohtajana Niklas Luomala. Illan menuja oli kaksi kappaletta. Lihavaihtoehto koostui Toast skagenista, paahdetusta maalaiskanasta sekä jugurttipannacotasta. Kasvisvaihtoehtona oli Porkkala toast, sellericonfit ja herkkutattia ja jälkiruuaksi sama herkullinen pannacotta.

Illan juhlapuheen piti Marlo Ekberg ja puheen tietoteekkarille lausui ihastuttava Maria Nieminen. Marlon puheesta välittyi ylpeys sekä kunnioitus kiltaa kohtaan, jonka omaa pitkäjänteisesti killan toiminnassa mukana ollut mahdollistaja. Marian koskettava puhe kertoi yhteenkuuluvuuden tunteesta teekkareiden kanssa. Molemmat puheet vastaanotettiin raikuvin aplodein. Puheita jatkettiin ja vuorossa oli palkita killan ansioituneita toimijoita. Killan puheenjohtaja jakoi (1) yhdistyksen kultaisen kunniamerkin Asser Junnillalle sekä (5) killan hopeista ansiomerkkiä Jarkko Pietilälle, Petri Holopaiselle, Miika Peltotalolle, Petro Sileniukselle ja Aleksi Väisäselle.

Palkinnonsaajat

Ansiomerkki

Killan ansiomerkki on 29 millimetrinen hopeoitu killan tunnus, jota kannetaan kiltanauhassa. Ansiomerkin myöntää 0-kerhon johtoporras konsultoituaan Wanhaa Hermannia, perinnetoimikuntaa ja istuvaa hallitusta. Ansiomerkki myönnetään tunnustuksena killan jäsenelle, joka on aktiivisesti edistänyt killan toimintaa tai sen jäsenten etua. Jäsenistö voi tehdä esityksiä 0-kerhon johtokunnalle, yhdistyksen hallitukselle sekä Wanhalle Hermannille ansiomerkkien saajista. Ansiomerkkejä voidaan jakaa korkeintaan viisi (5) vuodessa. Merkkiä käytetään juhlallisissa tilaisuuksissa, joissa on käytössä akateemiset kunniamerkit.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Henkilö on toiminut hallituksessa jäsenenä kaksi vuotta isäntänä ja varapuheenjohtajana, jonka jälkeen vuoden puheenjohtajana. Hallitustoiminnan ulkopuolella hän on ollut aktiivinen toimikuntalainen ja kerhonvetäjä. Puheenjohtajana toimiessaan hän yhdessä varapuheenjohtaja Aleksi Väisäsen kanssa uudisti ja kehitti hallituksen puheenjohtaja-varapuheenjohtajaparin ryhmätyödynamiikkaa. Digit-aktiivisuuden lisäksi hän on toiminut myös muissa yhdistyksissä ja muun muassa TYYn edustajistossa. 

Jarkko Pietilä

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Palkittava henkilö on suorittanut lyhyessä ajassa monta järjestötyövuotta. Tämä kaksi vuotta hallituksen ulkoasiainvastaavana toiminut henkilö on myös pyörittänyt yritystoimikuntaa. Hän käytännössä uudisti killan tavan tehdä yritysyhteistyötä ja loi samalla pohjan toimivalle yhteistyölle pitkälle tulevaisuuteen. Kaiken tämän merkittävän työn lisäksi hän on myös tuutoroinut useamman vuoden ajan ja tehnyt pitkäjänteistä järjestöaktiivin työtä myös hallituksen ulkopuolella.

Petri Holopainen

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Tämä henkilö on tehnyt todella kovan suorituksen yhdistyksen hallituksen sosiaali- ja koulutuspoliittisena vastaavana. Hän on ollut mukana uudistamassa tietotekniikan koulutusta ja uusia koulutuslinjoja. Hän on myös jatkanut hallituskautensa aikana aloittamaansa koulutuspoliittista edunvalvontatyötä laitoksen ja tiedekunnan elimissä myös hallituskautensa päätyttyä. Ilman häntä näitä juhlia ei olisi saatu onnistumaan, sillä hän on vuoden 2021 vuosijuhlatoimikunnan puheenjohtaja.

Miika Peltotalo

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Tämä killan yhä aktiivinen toimija, vaikkakin alumni, on toiminut sekä killan hallituksessa että killassa yleisesti. Hän on aktiivinen monialainen taituri, jonka osaamisesta on ollut killalle suuri apu. Hallituskaudellaan hän modernisoi rahastonhoitajan pestin nykypäivään ja toi käyttöön nykyaikaiset työkalut ja työskentelytavat. Kovan kirjanpidollisen pioneerityön lisäksi hän on aktiivisesti tukenut killan IT-osaamisen ylläpitämistä pyörittämällä koodikerhoa. 

Petro Silenius

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Viides palkittava on vähintään yhtä kovan luokan toimija kuin aiemmatkin. Hän on usean vuoden ajan pyörittänyt aktiivisesti kerhoja ja osallistunut erilaisiin toimikuntiin ja niiden johtamiseen. Tämä henkilö on tehnyt useita kymmeniä tunteja nakkihommia killan tapahtumien mahdollistamiseksi ja sujuvoittamiseksi. Hän on myös toiminut hallituksessa ensin fuksivastaavana ja toisena vuotena varapuheenjohtajana, jonka aikana hän yhdessä puheenjohtaja Jarkko Pietilän kanssa uudisti ja kehitti hallituksen puheenjohtaja-varapuheenjohtajaparin ryhmätyödynamiikkaa. 

Aleksi Väisänen

Kunniamerkki

Yhdistyksen kunniamerkki on pyöreä kangasmerkki, jossa on mustalla pohjalla kultainen ratassoihtu. Merkin yläosassa on teksti ”Permitte Divis Cetera”. Se voidaan jakaa tunnustuksena yhdistyksen toimintaa ja teekkariutta edistäneelle henkilölle tai taholle tai aktiivisesti yhdistyksen toimintaan osallistuneelle henkilölle tai taholle. Kunniamerkkejä voidaan jakaa yhdistyksen vuosijuhlassa enintään viisi kappaletta niinä vuosina, kun yhdistys saavuttaa viidellä jaollisen iän, muina vuosina kuitenkin enintään kaksi kappaletta. Kunniamerkkien myöntämisestä päättää hallitus.

Yhdistyksen kunniamerkin saajalle annetaan myös 29 millimetrinen kullattu killan tunnus, jota kannetaan kiltanauhassa. Kunniamerkki korvaa tällöin muut kiltanauhaan kiinnitettävät merkit. Merkkiä käytetään juhlallisissa tilaisuuksissa, joissa on käytössä akateemiset kunniamerkit.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Tänään kunniamerkillä palkittava henkilö on ollut merkittävä ja näkyvä hahmo Turun järjestötoiminnan katukuvassa useiden vuosien ajan. Hän on ollut Digitin ydinaktiivi fuksivuodestaan lähtien eikä vauhti ole nähtävästi hidastunut tähänkään päivään asti, vaikka alumnina järjestöaktiivisuus ehkä muuttaakin muotoaan. 

Kyseinen henkilö on vaikuttanut ja taistellut teekkariuden näkyvyyden puolesta sekä paikallisesti että valtakunnallisestikin. Ainakin osittain hänen kädenjälkensä ansiosta Digitin kiltahuone sijaitsee Agoralla juuri siinä mistä sen voi tänäänkin löytää, suhteet Tampereen TietoTeekkarikiltaan ja muiden kaupunkien teekkarikiltoihin ovat hyvinkin lämpimät ja Wappuna lakitetaan Paavo Nurmen patsas.

Jäsenistöltä kerätyissä palkitsemisehdotuksissa hänen nimensä tuli esiin usein. Tässä pari lainausta näistä ehdotuksista:

“Hän on ikonen henkilö Digit ry:n modernissa historiassa”

“Hän on ollut turkulaisen teekkariuden johtotähti viimeiset vuodet koko valtakunnassa.”

“Tää jäbä on ollu mun esikuva koko opiskeluiden ajan.”

Jotta killan tuoreemmat jäsenet, killan ulkopuoliset juhlavieraat ja me muut vielä paremmin käsittäisimme hänen toimintansa laajuuden ja painaorvon niin tiivistän vielä: hän on tehnyt vuodesta 2014 eteenpäin töitä erilaisissa pesteissä yhteensä noin 25, ellei jopa useamman, järjestötyövuoden edestä. Mainitsen vielä muutaman tahon joissa hän on näitä vuosia kartuttanut: Digit, Digitin hallitus, 0-kerhon johtoporras, Teekkarikomissio, Asteriskin hallitus, Akateeminen Aurajokilaivuriyhdistys, After Lecture, TEKin nuorten valiokunta, Akava ja TYYn edustajisto.

Asser Junnila


Teksti: Ellen Ekblom Kuvat: Alina Ainola